na afloop groener .jpgravesteyn oxo websize.jpggedenksteen-Blijdorp-2011-uitsnede-websize.jpg

 

verblijfsplek

 

De banken van Marcelle van Bemmel zitten erg lekker. Toch gaat het haar meer om de interactie met de omgeving dan om de functionaliteit. Je kunt naar het kunstwerk kijken, maar net zo goed vanaf het kunstwerk. In Diergaarde Blijdorp, waar zoveel te zien en te beleven valt is dit een ideaal uitgangspunt. De kunst zit in de uitwerking van de details. 

 

Het werk is gemaakt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Rotterdamse Diergaarde, die aanvankelijk gevestigd was in de buurt van het Centraal Station en in 1939 verhuisde naar de wijk Blijdorp. Het kunstwerk is zowel een tijdreis als een ode aan de stijl van het totaalontwerp van Diergaarde Blijdorp door architekt Siebolt van Ravesteyn uit de jaren dertig. 

 

De afdrukken van de bladeren in de betonnen tegels rondom de boom zijn kunstmatige fossielen die herinneren aan de geschiedenis van de plataan. De acht banken rondom de boom kunnen een cirkel vormen, maar staan aan een kant naar buiten gedraaid in een zwierige lijn. De donkere bestrating golft rondom het geheel, in aansluiting op de stijl van Van Ravesteyn. De X-vormige poten van de banken verwijzen naar de balustrades rond de centrale vijver van de tuin.